Select Page

Projekt Krokus je nastal na Irskem na pobudo združenja HEI (Holocaust Education Ireland). Združenje mladim in šolarjem podarja čebulice rumenih krokusov, da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozodejstev. Rumeni cvetovi spominjajo na rumene Davidove zvezde, ki so jih bili Judje prisiljeni nositi v času nacistične vladavino.

Krokus cveti proti koncu januarja, približno v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta (27. januar). Ko ljudje občudujejo rože, dijaki razložijo, kaj predstavljajo, in se spomnijo otrok, ki so umrli v holokavstu.

V letošnjem šolskem letu na naši šoli v projektu sodelujejo dijaki 3. a, ki so čebulice krokusov že posadili, obeležili pa bodo tudi mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta ter 26. april, dan, ko so se v letu 1944 začele najbolj množične deportacije Judov iz Prekmurja in s tem s slovenskega ozemlja.

S sodelovanjem v projektu želimo tudi na naši šoli prispevati kanček k ozaveščenosti o grozodejstvih, ki se v vojnah dogajajo nedolžnim ljudem.

Janja Adanič Vratarič, mentorica projekta na EŠMS

Dostopnost