Select Page

Ekskurzija v Berlin

Prvi vikend smo se z vlakom odpravili na dvodnevno ekskurzijo v Berlin.  Na pot smo se podali že ob 7. uri zjutraj. Vožnja z vlakom je bila zelo zanimiva, saj smo dvakrat morali prestopiti in za las ujeli naslednji vlak. V Berlin smo prispeli okrog 11. ure. Tam nas je pričakal naš vodič, ki nas je najprej pospremil v hotel, kjer smo odložili svoje stvari in šele nato smo se odpravili na potep po mestu.

Najprej smo si ogledali glavno železniško postajo (Hauptbahnhof Berlin), ki je zares ogromna. Zelo smo bili začudeni in presenečeni nad številom policistov na postaji in ob njej, zato smo vodnika vprašali, kaj se dogaja. Pojasnil nam je, da se popoldne pripravljajo politične demonstracije, in da je to čisto nekaj običajnega. Kasneje smo opazili še kar nekaj demonstracij.

Reko Spree smo prečkali čez most Moltkebrücke, ki je zelo zanimive rdeče barve, in prišli do pisarne Angele Merkel – Bundeskanzleramt, nasproti katere stoji znameniti parlament  ̶ Reichstag, ki je imel pestro zgodovino in je bil središče bojev za Berlin leta 1945, petdeset let pozneje pa ga je obnovil britanski arhitekt Foster, za njim pa so lepo vidni ostanki berlinskega zidu. Nato smo se podali na ulico 17. Juni in prispeli do znamenitih Brandenburških vrat.   Stojijo na zahodnem delu bivšega razdeljenega Berlina in predstavljajo razpoznaven simbol mesta. Postavljena so bila na zahtevo Friedricha Wilhelma II, zgrajena med letoma 1788 in 1791. Sestavljena so iz dvanajstih dorskih stebrov, po šest na vsaki strani. Nad vrati je kvadriga z boginjo miru, ki se vozi v slavnostni kočiji. Ko je leta 1989 berlinski zid padel in je zahodnonemški kancler Helmut Kohl zakorakal skozi vrata proti vzhodnonemškemu premieru Hansu Modrowu, so vrata simbolizirala svobodo in složnost mesta.

S podzemno železnico smo se odpravili na novi trg – Potsdamer Platz, kjer smo si ogledali ostanke zidu, Sony center, ulico slavnih in tehnični muzej. V muzeju smo videli zgodovino železniškega in avtomobilskega prometa, zgodovino telefonov, ladje in svetlobne iluzije.

Spomenik žrtvam holokavsta nam je ostal v spominu zaradi nenavadnih blokov.Pozno popoldne smo si še na hitro ogledali Alexadersplatz – Aleksandrov trg s 365 m visokim TV stolpom, ki je arhitektonsko in družabno središče bivšega Vzhodnega Berlina.

Naslednji dan po zajtrku smo se s podzemnim vlakom odpeljali do Mercedes-Benzovega salona, ki se razprostira v štirih nadstropjih. Navdušeni smo bili, saj smo lahko sedli tudi v nekatere avtomobile. V neposredni bližini muzeja  je vsako nedeljo »bolšji sejem« starin. Bilo je zanimivo videti, kaj vse ljudje prodajajo.

Obiskali smo še čokoladnico (Fassbender&Rausch), si ogledali koncertno hišo (Konzerthaus Berlin), univerzo, cerkev cesarja Viljema in ogled Berlina zaključili z obiskom najbolj znane veleblagovnice v Nemčiji – Kaufhaus des Westens (KaDeWe).

Dostopnost