Select Page

LEIPZIG 2016

Novembra 2016 smo dijaki Ekonomske šole Murska Sobota opravljali praktično izobraževanje v Nemčiji. Izobraževanje se je odvijalo v Leipzigu, pa čeprav nismo tam bivali, ampak le opravljali prakso. Leipzig je eno največjih nemških mest. Leži na vzhodu države, nekoliko severno, in je glavno mesto regije Saške.

Število prebivalstva Leipziga  hitro narašča in je marca letos znašalo 570. 000. S toliko prebivalci je 10. največje mesto v Nemčiji. Ker se nahaja  blizu Poljske in Češke, živi tam veliko ljudi, ki imajo češke ali poljske korenine, kar smo opazili predvsem pri zaposlenih podjetja Vitalis, kjer smo opravljali prakso, saj so vsi govorili ta dva jezika, večinoma poljsko, nekateri tudi boljše kot nemško oziroma angleško, tako da je bilo sporazumevanje včasih  problematično.

Leipzig je mesto, ki ima visoko razvito kulturo, pa tudi  dolgoletno trgovsko in sejemsko tradicijo. Je eno najstarejših sejemskih mest na svetu.  Sejmi so  v Leipzigu potekali že od leta 1190, in sicer zaradi trgovine s krznom. Pozneje je mesto postalo tudi eno glavnih nemških središč tiskanja knjig. Vsako leto gosti leipziški  knjižni sejem in kljub temu da je nekoliko manjši od frakfurtskega, ga oglašujejo kot »največji evropski festival branja«.

Leipzig je zelo veliko mesto z bogato zgodovino in veliko znamenitostmi. Ker gre za veliko mesto, je javni prevoz zelo dobro urejen z vlaki, tramvaji in avtobusi, ki vozijo na nekaj minut in s tem lahko prideš do vsakega dela mesta brez napora. Le vozni red je bilo treba razumeti, kar je bilo malo težje. Izhodišče vsega je v bistvu glavna železniška postaja, ki je največja v Evropi. Skoraj vsak vlak in tramvaj pelje skozi oziroma precej blizu te postaje. In tudi mi smo vsak dan tam prestopali in iskali svoje prevoze tako do prakse kot do znamenitosti, ki smo si jih pozneje ogledali.

Zgradba, v kateri smo opravljali prakso, je spominska vila Richarda Wagnerja in Friedricha Nietzscheja in je  kar velika atrakcija v Leipzigu, saj smo enkrat videli , da se je prav ob tej stavbi ustavil avtobus s turisti, ki so si ogledovali mesto. V mestu je veliko muzejev in galerij,  gledališč in drugih zgradb. Zanimiv  je tudi nebotičnik, ki ima na strehi razgledno platformo, od koder se vidi celotno mesto. Največja znamenitost pa je, tako menim sam,  spomenik bitke narodov, ki spominja na bitko, v kateri je bil poražen Napoleon. Za športne navdušence, predvsem za ljubitelje nogometa, pa je privlačen stadion leipziškega prvoligaša, trenutno vodilnega v 1. nemški ligi, to je Red Bull arena.

Simon Kreslin, dijak 3. A

Dostopnost