Select Page

V začetku aprila 2019 smo za dijake smeri Logistični tehnik organizirali dvodnevno strokovno ekskurzijo na  Dunaj in v Bratislavo. Strokovne ekskurzije so se udeležili dijaki drugih, tretjih in četrtih letnikov.

Prvi dan smo se v zgodnjih jutranjih urah odpravili z avtobusom iz Avtobusne postaje Murska Sobota proti prestolnici Avstrije, Dunaju, kjer smo si ogledali mednarodno letališče. Po opravljeni varnostni kontroli – »Check-In«, smo se vkrcali na dvonadstropni avtobus, ki nas je popeljal po letališču in si strokovno vodeno ogledali celotno letališče: vozne in vzletno pristajalne steze, hangarje za letala, transportne pripomočke na letališču, ter tudi uživali ob opazovanju vzetanja in pristajanja različnih potniških in tovornih letal.

Zatem smo se zapeljali proti slovaški prestolnici Bratislavi, kjer smo si ogledali proizvodnjo podjetja Volkswagen, kjer nastajajo vozila Volkswagen. Zatem smo se zapeljali do bratislavskega gradu, s katerega se razprostira prelep pogled na mesto Bratislavo in reko Donavo. Sledil je ogled glavnih mestnih znamenitosti, kot so stolnica Sv. Martina, v kateri je bilo kronanih enajst madžarskih kraljev, sedež nekdanje Academie Istropolitane, Mihaelova vrata, Glavni trg z Maximilianovo fontano, nadškofovo palačo, nismo pa pozabili tudi na Čumila – maskote mesta. Zvečer smo se namestili v hotelu. Po večerji seveda tudi ni manjkalo zabave, namenjene sprostitvi in druženju med dijaki, kjer se je spletla marsikatera prijateljska vez. Spanja je bilo seveda bolj malo, ampak smo vseeno zdržali vse napore naslednjega dne.

Zjutraj, po zajtrku, smo se povzpeli na sloviti grad Devin, ki se nahaja na 513 m visoki vzpetini in se vzdiguje nad izlivom reke Morave v Donavo. Devin je bil nekoč pomembna velikomoravska trdnjava, s katero je bil obzidan knežji grad s cerkvijo in pokopališčem. Nato smo se podali v mesto, kjer smo imeli nekaj prostega časa za sprostitev in kosilo. V popoldanskih urah smo se, utrujeni in hkrati zadovoljni, polni vtisov in novih spoznanj, odpravili proti domu.

Tjaša Gerič, organizatorica strokovne ekskurzije

Dostopnost