Select Page

16. novembra obeležujemo mednarodni dan strpnosti. V okviru projekta Izobraževalnega centra Eksena smo z dijaki 2. a v tem tednu dve šolski uri, uro sociologije in razredno uro, namenili tej izjemno pomembni temi.

Letošnja osrednja tema mednarodnega dneva strpnosti je dan za strpnost in prijateljstvo. Naša poučno-ustvarjalna delavnica je bila namenjena pogovoru o tem, kako pomembno je spoštovanje razlik med nami za obstoj sožitja med vsemi narodi. Skozi branje odlomkov literarnega besedila Dnevnik Ane Frank in s pogovorom o vsebini prebranega smo spoznavali posebno obliko nestrpnosti, to je sovražni govor.  V Priporočilu št. (97)20 je Svet Evrope sovražni govor opredelil kot vsako obliko izražanja, ki širi, razpihuje, spodbuja ali opravičuje rasno sovraštvo, ksenofobijo, antisemitizem ali druge oblike sovraštva, ki temeljijo na nestrpnosti, vključno z nestrpnostjo, izraženo z agresivnim nacionalizmom in etnocentrizmom, diskriminacijo in sovraštvom proti manjšinam, migrantom ali osebam z migrantskim ozadjem.

Na podlagi prebiranja izbranih odlomkov iz literarnega dela smo se pogovarjali o tem, kakšne so posledice sovražnega govora in nestrpnosti, ali opažamo v vsakdanjem življenju veliko primerov sovražnega govora in kaj lahko mi storimo za zmanjšanje te oblike nestrpnosti. Po pogovoru so dijaki in dijakinje svoja razmišljanja o strpnosti in nestrpnosti, o sovražnem govoru ter spoštovanju razlik med nami tudi zapisali v obliki spisa ali pesmi. Nastali so izjemni izdelki, ki smo jih razstavili na hodniku v bližini vhoda v knjižnico.

Vljudno vas vabimo, da si vzamete trenutek, se ob njih ustavite, preberete kakšno misel naših dijakov in dijakinj ter razmislite o pomenu spoštovanja, razumevanja, sprejemanja in medsebojnega sodelovanja.

Glede na aktualne in izjemno žalostne dogodke, ki se dogajajo po svetu, bi si moral vsak izmed nas še posebej prizadevati in se truditi po svojih najboljših močeh za (so)ustvarjanje boljših in kvalitetnejših odnosov na vseh področjih življenja za boljšo in lepšo prihodnost za vse nas. Začnimo takoj zdaj; podarimo lepo besedo, čas, nasmeh, pohvalo, nasvet ali misel, prijaznost, pozornost … Nič nas ne stane, dobimo pa lahko tako zelo veliko. Ugotovili bomo, da lahko sočloveku veliko damo. Občutek, da spreminjamo svet na bolje, pa nas bo zagotovo navdal z izjemnimi občutki notranjega bogastva in radosti.

Dijaki 2. a z mentoricama Moniko Kolarič in Janjo Adanič Vratarič

Dostopnost