Select Page

BRAGA 2022 - USPOSABLJANJE V PODJETNIŠTVU

Prvi teden usposabljanja (10. 10. – 15. 10. 2022) je švignil mimo zelo hitro. Iz naše šole smo se preselili v majhno učilnico, ki pa je bila  drugačna od šolske. Stoli in mize so bili razporejeni v polkrožni obliki, tako da smo  se vsi videli. Najprej smo se med seboj spoznavali tako, da nam je predavatelj Linno podal navodila za predstavitev About me.

Predstavitev smo lahko ustvarili na Powerpointu ali na Canvi.  Vsak je povedal osnovne stvari, kot so: ime in priimek, kraj in datum rojstva, katere jezike govorimo, kaj radi počnemo v prostem  času ali med vikendom. Malo smo že razmišljali o naši prihodnosti, kaj je naša želja po končani srednji šoli in kje ali kaj je naša sanjska služba. Linno je pokukal tudi v naše znanje o start up podjetjih, podjetništvu in ustvarjanju idej. Zadnja točka je bila zelo pomembna za nadaljnje delo, vprašanje pa se je glasilo: “Kaj je vaša najljubša znamka?” Tako smo začeli z drugim projektom, ki se je glasil My favourite brand. Projekte smo ustvarjali tri dni, tretji dan popoldan pa so sledile predstavitve.

13. 10. 2022 so partnerji za nas pripravili poslovni izlet v inkubator Ideia Atlantico. Z avtobusom smo tja prispeli v dobrih petih minutah. Tam nas je toplo sprejela gospa, ki nam je podjetje podrobno predstavila. Opisala ga je kot inkubator, kjer nudijo pomoč mladim podjetnikom, ki so ustanovili novo podjetje oziroma start up podjetje. Pomoč pa nudijo tako, da si pri njih lahko najamejo delovne prostore in sobe za sestanke. Ponujajo tudi dostop do elektrike in interneta ter 24-urni vstop. Rekla je, da imajo veliko študentov na praksi; precej se jih pri njih kasneje tudi zaposli.

Drugi teden usposabljanja (17. 10. – 21. 10. 2022)  smo začeli tako, da je Linno razdelil papirčke in vsak posameznik je nanj napisal svoje ime. Papirček je vsak prepognil in ga dal na kup. Po vrsti, kot smo  sedeli, smo šli izžrebat oddane listke in tako tvorili pet skupin s štirimi člani.

S skupnimi močmi vseh članov skupine smo se  morali domisliti izdelka, ki ga še ni na trgu in na koncu narediti predstavitev na Canvi ali Powerpointu. K izdelku smo dodali logotip, slogan, ime podjetja, kdo smo, kaj je naš cilj oziroma komu in za kaj je izdelek namenjen, odnose s strankami ter partnerji, način oglaševanja in določili stroške ter prihodke. Za to nalogo smo imeli štiri dni časa, peti dan pa so sledile predstavitve. Ideje, ki so se nakopičile, so bile: pametna košarkaška žoga, maska za lase iz vina in kokosa, avtomat s šolskimi potrebščinami, aplikacija za reševanje matematičnih nalog ter center za pomoč.

V ponedeljek, 17. 10. 2022, smo imeli v načrtu obisk podjetja Start up Braga, ki je še en poslovni inkubator. Nudijo pisarne ter skupne prostore, ki se imenujejo cowork. Podjetje pomaga začetnikom, jim svetuje  in pomaga  z mentorstvom. Ukvarja se s spodbujanjem in pospeševanjem start-upov, predvsem na področjih digitalne ekonomije, zdravstvene tehnologije, nanotehnologije in biotehnologije. Podjetje je zasnovano za podporo tehnološko-oblikovalnih projektov z globalnimi ambicijami in s  potencialom za dosego mednarodnih trgov.

19.10. 2022, popoldan, po izobraževanju, smo se z avtobusom odpeljali do podjetja Atouch, Winwel. Gospod nam je predstavil njihove večfunkcijske plošče Atouch, ki so izdelane prav tu na Portugalskem. Plošče poenostavljajo nadzor nad domom tako, da v eni taktilni plošči združijo različne funkcije, kot so nadzor senčil, osvetlitve, klimatske naprave, zvoka ter varnosti. Ob koncu  nam je pokazal njihov prostor za prosti čas, kjer se nahajajo  namizni nogomet, televizija ter igralna konzola.

Zadnji teden usposabljanja (24. 10. – 28. 10. 2022) smo pričeli z ogledom dokumentarca o sinonimu za inovacije, Silicon Valley. Danes je sedež številnih največjih svetovnih visokotehnoloških korporacij ter na tisoče obetavnih startup podjetij. Razdelili smo se v pare in skupaj izdelali letak. Le-ta je moral vsebovati opis ali razlago, kako začeti startup podjetje, kako postati lastnik in kakšen mora lastnik biti, ideje, izzive.

Naslednji dan je vsak začel sestavljati svojo predstavitev top pet mest, kje začeti startup. V predstavitvi smo zajeli pet evropskih mest, kjer bi po našem mnenju lahko začel startup podjetje. Naslednji dan smo naše delo predstavili Linnu, ki je bil zelo zadovoljen.

Po usposabljanju smo se poslovili in pofotkali, saj je bilo to naše zadnje izobraževanje z njim. Naš zadnji delovni dopoldan na Portugalskem smo v učilnici preživeli z Ricardom, ki nas je spraševal splošne stvari o naši kulturi.  Sledilo je še skupno fotografiranje in slovo.

Dostopnost