Select Page

SCHKEUDITZ

Schkeuditz opredeljujemo kot velik okraj, ki se nahaja nekje na polovici poti med Leipzigom na jugovzhodu in Halle na severozahodu. Schkeuditz ima 17.443 prebivalcev in se razprostira po  81,47 km2. Spada pod regijo Saško, in sicer Severno Saško.

Schkeuditz je predvsem poznan po dveh stvareh. To sta letališče Leipzig-Halle in  sedež podjetja DHL z velikim letališčem. Prav tako pa se tam nahaja tudi prvi avtocestni križ v Nemčiji.

Čeprav se zdi, da kraj ni ravno znan in zanimiv, pa je tam kar nekaj znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati. Ena teh zanimivosti je planetarij, ki sodi k Astronomskemu centru, ki je bil ustanovljen leta 1978. Potem se v Schkeuditzu nahaja še nekaj muzejev mlajše in starejše zgodovine, mestne zgodovine, rokodelstva in igrač. V mestu je veliko cerkva, dvorcev, kar nekaj spomenikov in grobnic ter spominskih kamnov.

Schkeuditz je športno mesto, saj se tam nahaja  56 klubov in društev, ki so aktivni v kar 120 različnih športih. Čeprav je Schkeuditz predvsem ravninski, se tam ukvarjajo tudi s planinarjenjem in smučanjem. Težišče večine klubov je v spodbujanju mladine k aktivnemu življenju. Najpomembnejša športa sta nogomet, ki je zastopan tako z žensko kot tudi moško ekipo, in  rokomet, pri katerem so uspešne predvsem ženske.  Se pa klubi ukvarjajo z atletiko, odbojko,  smučanjem …

Schkeuditz je zelo dobro prometno povezan z Leipzigom, katerega središče mesta je oddaljeno dobrih 20 minut vožnje z vlakom, prav tako pa je sam Schkeuditz dobro povezan z javnim prevozom. V tem mestu sta kar dve železniški postaji, saj je mesto kar precej razpotegnjeno. Vlak do Leipziga pelje na vsakih 30 minut. Po samem mestu vozi kar nekaj avtobusov in obstaja kar precej linij, po katerih avtobusi vozijo na vsakih 20 do 30 minut, tako da je vsak del mesta dostopen z avtobusom. Prav tako pa iz središča Schkeuditza vozi tramvaj prav do glavne železniške postaje v Leipzigu.

Simon Kreslin, dijak 3. A

Dostopnost